Frågor Storm Rider 


Går det att byta koppjärn? Svar: Ja det är ett enkelt ingrepp. Storleken som sitter i från början är av normalvidd, 92 grader. Finns även ett vidare järn som är 97 grader samt ett smalare på 87 grader. 


Kan man byta bossorna, latex mot ull och tvärtom?
Svar: Ja det är ett enkelt ingrepp och kostar ca 500 kr hos sadelmakare.

Vad är det för anläggningsyta?
Svar: Anläggningsytan är 45 cm på samtliga modeller och storlekar. 

Vad är det för stomme?

Svar: Stommen är tillverkad av Trefjar plast ett material som flexar så sadeln kan röra sig med hästen. Stommen är även öppen i mitten så det skapar en mjukare och stötdämpande känsla.

Vilken typ av häst passar sadlarna? Svar: Då sadlarna används av många tränare och professionella ryttare är den utformad för att anpassa sig till just den häst den används till. För en tränare att ha en sadel för varje häst skulle vara en omöjlighet.

Vad är det för läder? Svar: Vi använder material från Europa av högsta läderkvalitet. Kohudarna är garvade med ett urval av naturliga vaxer och dyrbara vegetabiliska och animaliska oljor. Sätet är tillverkat av halkskyddsläder. Färgen är dessutom injicerad detta för att förhindra den bleknar med tiden.  

Var är de tillverkade? Svar: i Polen.

De olika modellerna

Hruni Hruni är en sadel med medeldjupt sits som ger en god support både för säte och skänkel. Har en lite smalare midja vilket ger bra stöd även för smalare bäcken. Den smala midjan gör att ryttaren får en bra balans och gott stöd  utan att få känslan av att “sitta fast”. 

Många upplever att detta är en mycket bra töltsadel och främjar gott stöd för ryttaren. 

Denna design är även mjuk för hästen då den har flexibom och utbytbara koppjärn. Den går att beställa både med ull- och latexstoppning. 

Hruni är den modell som har de längsta benstöden.  

ThorUnderbart komfortabel sadel med mjukt sviktande säte som ger god kontakt med hästen och stödjer korrekt sits.

Sadeln är stabil och välbalanserade med den djupaste punkten i mitten av sätet, vilket främjar en lodrät sits och ger ryttaren god balans.

En storsäljare både bland de professionella som hobbyryttare.

Thor Plus Thor plus är en mer generösa modell med mera vidd framtill detta för att underlätta hästens bogfrihet, en lite bredare modell för ryttarenmed ett något vidare bäcken. Mycket bekväm sadel, ger gott stöd och god komfort.

Wala bomlös 


En mycket populär bomlös modell, många kunder påpekar att hästarna upplevs som nöjda, beter sig överlag avslappnat och får lättare för gångarterna. Wala tillverkas med latex. 

Tips för att se om sadeln passar

  • Hur långt fram ska sadeln egentligen ligga? Den får aldrig hamna så att hästens bogar inte kan röra sig fritt.
  •  Tänk på att sadeln inte heller får dras för långt bak för att ”vara på den säkra sidan”. Hästens ländrygg får aldrig bära någon vikt. 
  • Schabraket eller vojlocken ska lyftas upp i kanalen mellan sadelns bossor och får inte ligga stramt mot hästens ryggrad. Det ska finnas gott om utrymme mellan bossorna, ca minst tre till fyra fingrars bredd. 
  • När du lagt på sadeln ska ”sitsen” se hyffsat plan ut, sadeln får inte luta framåt eller bakåt.
  • Mellan hästens manke och sadelns framvalv ska det gå att få in tre fingrar på höjd. Det behöver även kontrolleras då du suttit upp på hästen.
  • Ha regelbunden koll på hur din sadel passar din häst - hästen har kanske musklat sig annorlunda eller på annat sätt ändrat sig i kroppen.
  • Ta för vana att då och då rida med ett vitt, nytvättat, schabrak, ta sen av det efter ridturen och kolla hur smutsen är fördelad. Detta enkla trick kan ge bra ledtrådar om hur vikten fördelas över hästens rygg.

Ull eller Latex Vi på Storm Rider rekommenderar ullstoppning till de lite större ryttarna då det höjer sadeln någon extra centimeter från hästens ryggrad. Vill man dessutom ha möjlighet att stoppa om sin sadel eller modifiera om den är ull att rekommendera.  

Att tänka på är att en sadel stoppad med ull blir ca 1 kg tyngre.

Ullen i Storm Rider sadlarna är behandlad med silikon detta för att hakarna på hårstråna inte skall fastna i varandra och med det tova ihop sig. Silikon behandlad ull ger dessutom längre hållbarhet och ökad komfort för både häst och ryttare.  

Fördelen med ull/syntetstoppade bossor är att de formar sig naturligt efter hästens form och att denna form består. Det finns möjlighet att ganska exakt anpassa stoppningen så att den passar hästen perfekt. 

Permanentstoppade bossor  med latex  kan å andra sidan inte stoppas om. Sadlar med latexbossor passar med fördel till ryttare som använder sin sadel till flera olika hästar eftersom latexbossor anpassar sig till hästen för stunden och återgår därefter till sitt normala neutrala tillstånd. 

Att tänka på är att latex påverkas av utetemperaturen, vid mycket kalla grader kan latex uppfattas som något hård och oelastisk. 

-HAGAPRYDI-